BgyInfo

BgyInfo cikk

BgyInfo cikk
Rosszul alszik Balassagyarmat
Rosszul alszik Balassagyarmat
2017-04-26 13:50 - Általános
0 hozzászólás
Szerző:
BgyInfo
BgyInfo
megosztás:

Az eredmények elkeserítőek lettek. Kiderült, hogy lakosság 14 százaléka kórosan keveset, naponta mindössze 5 órát vagy annál is kevesebbet alszik. Ez az alvásmennyiség hosszú távon nem teszi lehetővé, hogy kipihenjük magunkat. Nem csak fáradtak leszünk, de a hangulatunk is folyamatosan romlik. 

Az egészséges alvásmennyiség egyénenként egyébként eltérő lehet, de a szakértők egyetértenek abban, hogy átlagosan 6-9 óra között alakul.

Ha kialvatlanok vagyunk, könnyebben veszítjük el a türelmünket, ingerlékenyebbek leszünk, lassulnak a reflexeink. Így nem csak a környezetünk mindennapjait ronthatjuk el, de még veszélyeztetjük is őket – elég csak a vezetés közbeni elalvásra gondolni.

További szomorú tény, hogy a lakosság döntő többsége, 57 százaléka a lefekvés előtti 30-60 percben tévét néz (összesen a megkérdezettek 89 százaléka mondta azt, hogy valamilyen elektronikai eszközzel foglalkozik alvás előtt), míg könyv olvasással mindössze 7 százlék tölti idejét.  

Ez nem csak azért rossz, mert nem hagyja lenyugodni az elmét, hanem azért is, mert a készülékekből áradó kék fény megakadályozza a melatonin nevű hormon termelődését, amely közvetlenül felel az elalvásért – és persze az is tény, hogy az olvasás a szellemi frissesség megőrzésében is kulcsfontosságú lenne.

A felmérésből készült kutatásból kiderül, hogy érdemes  odafigyelni az alvásra, hiszen az egészséges táplákozás és a rendszeres testmozgás mellett ez egészségünk harmadik alappillére.

Olvasóinknak a következő tanácsokat érdemes megfogadniuk, ha jól szeretnének aludni:

- Vigyünk rendszerességet a napi alvásba. Próbáljunk mindig ugyanakkor lefeküdni.

- Ha lehet, a lefekvést megelőző fél-egy órában próbáljunk kikapcsolni. Már ne nézzünk tévét, helyette olvassunk inkább vagy hallgassunk zenét.

- Törekedjünk a napi 7-8 óra nyugodt alvásra.

- Sötétítsünk be teljesen a hálóban – ha lehet a tévé se menjen a háttérben.

További információk


Cikk hozzászólások

A hozzászólás írásához be kell jelentkezned! Jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs hozzászólás...

Fel