BgyInfo

BgyInfo cikk

BgyInfo cikk
Zongorát hozott az elnök felesége
Zongorát hozott az elnök felesége
2015-02-05 21:09 - Közélet
0 hozzászólás
Szerző:
HegedűsHenrik
Szerkesztő
megosztás:

Gyönyörű, nagy értékű zongorával gazdagodott a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola. A míves hangszert Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége „hozta el” szerdán az oktatási intézménybe. Amelyet egy hangverseny keretében a növendékek azonnal ki is próbálhattak.

Február negyedikén, délután fél öt előtt néhány perccel fékezett le a köztársasági elnök feleségét szállító autó az Óváros téren. A művészeti iskola épülete előtt Herczegh Anitát többek között Balla Mihály országgyűlési képviselő, Barna János, a megyei közgyűlés alelnöke, Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke, valamint Ember Csaba, a házigazda intézmény igazgatója fogadta, aki rögvest egy koszorúzásra invitálta a díszvendéget az iskola falán elhelyezett Rózsavölgyi-emléktáblánál.

Benn, a házban az elnök feleségét bemutatták Réti Zoltánnak, a gyarmati „zeneiskola” egykori igazgatójának, aki kilencvenkét éves korában is remek egészségnek örvend.Az ünnepség kezdetén már ott állt a színpad közepén a címben említett zongora, ami korábban a Budai Várban található köztársasági elnöki rezidencia, a Sándor-palota közönségét szórakoztatta, most pedig az állam használatra az országos hírű zeneművész-nevelő iskola rendelkezésére bocsátotta.

Ember Csaba igazgató üdvözlő beszédében a névadóra utalva kiemelte, Rózsavölgyi Márk forradalom idején született (1789-ben), forradalom hajnalán (1848-ban) hunyt el, és egész életművével forradalmit alkotott, hiszen ő a „csárdás atyja”, azé a muzsikáé, amely mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. Köszönetet mondott mindazoknak, akiknek segítségével ez a hangszer Balassagyarmatra kerülhetett, és ezzel színvonalasabbá válik az itt tanuló gyermekek oktatása, képzése.Herczegh Anita beszédében egy másik kiváló zeneszerzőre, Kodály Zoltánra utalt, arra, hogy a zenét tanuló fiatalok mind-mind egy nagy varázsló, azaz Kodály köpenyéből bújtak elő, s akinek módszere méltán lett világhírű. Hozzátette, a nagy előd nem véletlenül hangsúlyozta, hogy aki zenét tanul, az egész további életét bearanyozza ezzel. Ez a zongora nagyon jó helyre került, a művészeti iskola növendékeit szolgálja a jövőben, és reményét fejezte ki, hogy nagyon sok kiemelkedő tehetség „pallérozását” segítheti a kiváló felkészítő tanárok közreműködésével.Az újonnan kapott hangszer hamarosan meg is szólalt, hiszen a Rózsavölgyi Emléknap koncerttel folytatódott. A mintegy ötven-ötvenöt perces összeállításban volt hatkezes – és négykezes játék, a diákok előadása jóvoltából klasszikus művek csendültek fel, mígnem zárásként Magyar Valentin, a közmédia Virtuózok című tehetségkutató vetélkedőjének döntős versenyzője fergeteges, igazán mesteri módon játszotta el Bartók Béla: Allegro barbaro című, közismert zongoraművét.

A hangverseny után rendezett fogadáson Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere pohárköszöntőjében a város életében történt kiemelkedő jelentőségű pillanatnak nevezte, hogy ez a milliós értékű zongora ide kerülhetett.

Cikk hozzászólások

A hozzászólás írásához be kell jelentkezned! Jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs hozzászólás...

Fel